ΑΘΗΝΑis North OLYMPOS  ΙΚΕ

ATHINAis North OLYMPOS pc

Emailathina.is@yahoo.com

 

·    

·    

·    

·    

·   Τα Στοιχεία στο άρθρο

·   έχουν αντληθεί από την

·   μεταπτυχιακή  εργασία

·   της Αθηνάς  Γ.  Σπανού

·   στο ΠΑ.ΜΑΚ. (2014)

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

·    

 

 

 

 

ΑΡΧΙΚΗ          ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ                                           το ΠΡΟΙΟΝ μας         ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

το ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

 

   Σύμφωνα με την μελέτη του Nishiyama(2007), η καλλιέργεια του ακτινιδίου πρωτοεμφανίσθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Κίνα με μορφή ανεπεξέργαστη και χωρίς υποψία ακόμη για εμπορευματοποίηση της καλλιέργειας. Το έτος 1904, μερικοί σπόροι του φρούτου ήρθαν για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία. Έπειτα, στην Νέα Ζηλανδία καλλιεργήθηκε πιο συστηματικά και τελικά βγήκε στις παγκόσμιες αγορές τη δεκαετία του 1960. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Nishiyama(2007, σ.294) «Το ακτινίδιο είναι μία από τις μόλις τέσσερις καινούριες καλλιέργειες φρούτων, που εισήχθησαν στο διεθνές εμπόριο κατά τον 20ο αιώνα»

……………..

  Στην μελέτη του Nishiyama(2007) αναφέρεται από τότε ότι στο διεθνές εμπόριο του φρούτου κυριαρχούν δύο τύποι ακτινιδίου: το Actinidio Deliciosa και το Actinidio Chinensis ενώ αργότερα προστέθηκε στην αγορά και το Actinidio Arguta.

  Στον τύπο Actinidio Deliciosa που κυριαρχεί στις αγορές ανήκει μεταξύ άλλων και η ποικιλία Hayward, η οποία παράγεται και διακινείται περισσότερο σήμερα. Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της Hayward, σύμφωνα με τον  Nishiyama(2007, σ.295) «Το ώριμο φρούτο έχει μια ισορροπημένη σχέση σακχάρων-οξέων και η γεύση της από πολλούς θεωρείται ανώτερη από άλλων ποικιλιών. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της ποικιλίας είναι η αξιοσημείωτη μακρά διάρκεια αποθηκευτικής ζωής του φρούτου, που επιτρέπει τις εξαγωγές με πλοίο σε μακρινές αγορές»

  Στην ίδια μελέτη του Nishiyama(2007) τα φρούτα που ανήκουν στον τύπο Actinidio Chinensis έχουν ομαλή φλούδα και η σάρκα τους συνήθως είναι κίτρινη. Στον τύπο  Actinidio Chinensis ανήκουν οι ποικιλίες Hort16A, Sanuki gold, Jintao, Hongyang και Chuhong

  H κίτρινη ποικιλία Hort16A καλλιεργείται εδώ και χρόνια στην Νέα Ζηλανδία και η χώρα αυτή την εμπορεύεται πολύ επιτυχώς.. Ο Nishiyama(2007) αναφέρει στη μελέτη του, ότι η ποικιλία αυτή έχει σάρκα χρώματος λαμπερού κίτρινου ενώ έχει και ένα χαρακτηριστικό σχήμα με μία προεξοχή στο τελείωμά της. Σήμερα επίσης, προωθείται ως καλλιέργεια και διακινείται από μεγάλους εμπορικούς φορείς της παγκόσμιας αγοράς και στα δύο ημισφαίρια.

 Ο τύπος Actinidio Arguta εισήλθε στην αγορά μετά τους τύπους Deliciosa και Chinensis. Ο Nishiyama(2007) αναφέρει στη μελέτη του ότι αυτός ο τύπος ακτινιδίου ονομάζεται αλλιώς και «hardy kiwi». Έχει υψηλή αντοχή στο ψύχος, καρπούς σε μέγεθος ρόγας σταφυλιού με βάρος 5-15 gr και φλούδα ομαλή και βρώσιμη. Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει μικρότερη διάρκεια αποθηκευτικής ζωής και ζωής στο ράφι της αγοράς.

 

  Το ακτινίδιο περιέχει αρκετά στοιχεία ευεργετικά για την υγεία. Μεταξύ των συστατικών, αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και τα πολυφαινολικά θεωρούνται ότι είναι οι κύριοι παράγοντες προώθησης της υγείας από το ακτινίδιο.

  Ο καρπός του ακτινιδίου κερδίζει όλο και περισσότερους καταναλωτές ανά τον κόσμο λόγω της νέας παγκόσμιας τάσης για στροφή προς την υγιεινή και μεσογειακή διατροφή. Γι’αυτό το λόγο, το ακτινίδιο αξιοποιείται ευρέως στη μαγειρική αλλά και στη  ζαχαροπλαστική.

  Εντύπωση προκαλεί η χρήση ακόμη και σε πίτσες με γλυκιά γεύση. Υπάρχουν πιτσαρίες, που στο μενού τους πλέον έχουν εντάξει πίτσες με φρούτα, με επιλογές όπως πίτσα με ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού και ακτινιδίου.

 

 

 

 

σελίδα υπό κατασκευή…..

under construction….